egy baleszt meg előzése

 

Volt, már mindenkivel olyan helyzet hogy ,dönteni kel hétfő is ebe helyzetbe,

 

voltunk,mer rendkívüli időjárás nagy havat mondott ,de erről mi nem tudtunk így

 

eljöttünk foglalkozásra ,az nap én oda értem foglalkozás nyitni temet ,szemem már

 

majd nem tele volt,hóval fújva . De azért az nap eljött mindenki foglalkozásra ,Bagó

 

Zoli reggel 8után jött pár perccel meg ,utána jött Erzsike , pedagógus Judit ,beszélgetünk

 

meg érkezett Horváthné,hozta Lacit , Fecót, is ő hozta kivételesen mert Katinak ,dolga

 

akadt .De, Horváthné , hozta Zsanettot,akinek, más helyre kelet volna ,menni tanulni az

 

nap ,de hózáporba úgy voltak ara helyre nem megy tanulni helyette,ő is itt lesz foglalkozáson,

 

ennek,nagyon ürültünk, ő is mert szeret velünk ,lenni. Pedagógus Judit , Horváthné ,

 

beszélgetek, később neki álltunk bab leves el készítéséhez,amibe mindenki kivette ,részét,

 

Bene,nagyon finomra , el is fogyott. Később folytatta Judit, Zsanett szövést , szépen haladtak,

 

vele .Lacika ő most manó ,élő világon ,főzni tanult szépen meg oldotta feladatokat .

 

Többiek írást gyakorolták , Fecó állatos könyvével volt elfoglalva, Erzsike kötött

 

egy kicsikét .délelőtt 11előtt pár perccel haza ment . olyan idő járás volt az gondoltuk

 

akkor kocsival még kikel ásni. de helyzet,közbe javult el állt hó esszés is. De hogy ilyen

 

időjárás volt ,gondolkoztunk mi legyen szerdai foglalkozással ,akkor el döntöttem hogy

 

el marad mert nem szeretném ,pedagógus Marika néni lábnak ,baja legyen még egyszer,

 

el volt törve még egyszer baja lesz ,lehet nagyobb ,lenne ,de eszt meg előzzük inkább

 

úgy voltam vele azért is marad ,szerdai foglalkozás .délbe mentünk haza.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg szárazbab

  • 1 db (kb. 1 kg) főtt, füstölt tarja (vagy csülök)

  • leveszöldség (2-3 répa, fehérrépa, zeller)

  • 3-4 gerezd fokhagyma

  • 1/2 kg krumpli

  • 1 kis csomag (ötdarabos) füstli

  • olaj

  • liszt

  • bors

  • babérlevél

  • pirospaprika

  • 1 tojás

Elkészítés:

A szárazbabot kiválogatom, egy éjszakára beáztatom. Másnap a tarjával vagy csülökkel felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, amennyi levest akarok (én 10 literes fazékban szoktam főzni, egy jó tenyérnyi marad a fazék tetejétől). Sózom, borsozom, beledobok 3-4 babérlevelet, belenyomom a fokhagymát. Kb. fél órát főzöm, addig a leveszöldséget megtisztítom, és hasábokra vágom. Fél óra után a tarját (csülköt) kiveszem, beleteszem a levesbe a zöldséget. Kb. 20 perc után beleteszem a megtisztított, felkockázott krumplit. Még 20 perc: jöhet a rántás, ami a leves mennyiségétől függően 4-5 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál liszt és egy mokkáskanál pirosparika keveréke. Ezután beleteszem a félbevágott füstliket, majd 1 tojásból és 10 dkg lisztből kevés sóval készített csipetkét szaggatok bele. Ezután már csak addig kell forralni, amíg a csipetke feljön a tetejére. Friss kenyérrel, kis tejföllel meglocsolva szoktuk enni (mint a Jókai-bablevest). Jó étvágyat!

 

Kérem, adója 1 %-ával támogassa alapítványunkat!

Az adományozó szelvényre ezt írja:

 

Mint a többi ember Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18711516-1-13 előre köszönik szépen