egy főnök történet

Egyszer volt egy főnököm, akire semmilyen mosoly, derű nem hatott. Mit tehettem? Lemondtam róla. Nem mosolyomról, nem nyugalmamról. Róla, az emberről. Nem volt „megszelídíthető”, ahogy ezt a folyamatot Saint-Exupéry nevezi. Végül áthelyezett egy másik szobába. Örültem, hogy nem kellett tovább néznem savanyú, irigy, rosszindulatú arcát. De még ott se tűrt meg sokáig, az intézmény egy másik épületébe helyeztetett.

Igen, vannak reménytelen „esetek”. Vannak, akik félnek attól, hogy szeressék őket, hogy szeressenek. Ezekkel légy tartózkodó, de magad ne veszítsd el a derűdet. Te ne légy „reménytelen eset”!

Ugyan mitől legyek én derűs? – kérded tőlem haragosan.

Ugyanattól, amitől komor és szigorú vagy.

A tények tények. A gondok gondok. A tragédia tragédia.

De az már egészen más dolog, mi az, amiből gondot csinálsz magadnak, mi az, amit „dramatizálsz”, vagyis drámaivá teszel, mi az, amiből tragédiát csinálsz.

Ne dramatizáljon, ezt egy tanácsi főhivatalnok mondta, és nem is sejtette, hogy segített a problémám megoldásában. Megértettem, hogy valóban sarkítottam, eltúloztam magam előtt is félelmetessé, megoldhatatlanná tettem gondomat, s ez bénítóan hatott rám.

Nagyon kevés az olyan helyzet, amelyikből nincs kiút. Amire nincs megoldás. Ha jól átgondolod, megtalálod. S ha mégsem, vedd számba szeretteidet, ismerőseidet: ki az, aki ebben a helyzetben, ebben a problémában segítségedre lehet, megérthet, tanácsot adhat. Ne futkoss fűhöz-fához! Ne untass bajoddal boldogot-boldogtalant! Jól válaszd meg, kihez fordulsz!

Aki rávágja: semmiség, ne is törődj vele, az nem a te embered. Hallgasd meg, persze, hiszen így jobban megismerheted, de ne hallgass rá. Ami neked fontos, az neked fontos. Neki – úgy látszik – nem elég fontos ahhoz, hogy komolyan vegye. Fordulj máshoz!

Persze gyakran már az is elég, ha elmondhatod. Kénytelen vagy ugyanis árnyaltan, pontosan fogalmazni, s így hirtelen magad is átlátod, s fölvillan a megoldás.

Kérem, adója 1 %-ával támogassa alapítványunkat!

 

Az adományozó szelvényre ezt írja:

 

Mint a többi ember Közhasznú Alapítvány

 

Adószám: 18711516-1-13

előre is köszönik szépen