a szerelem

1. A dopamin akkor termelődik, amikor valami fontosat, ösztönzőt, izgalmasat, vagy jutalmazni valót csinálunk. Az agyunk úgynevezett jutalmazási központjában hat – elárasztja az agyat, nagyon jó érzés fog el (abszolút laikusan megfogalmazva), intenzív energiát, kicsattanó örömet érzünk. Melléktermékként pedig arra ösztönöz, abszolút logikusan, hogy újra megtegyük azt, ami kiváltotta.

Nem okoz meglepetést a tény, hogy aa egyik legnagyobb dopamin-reakciót kiválasztó tevékenység. Benne van az ember teste, szelleme, lelke, egész embersége. Ha egy lányt megcsókolnak életében először (lehetőleg nem fogadásból, vagy valami idétlen játék keretén belül), akkor nem mondja utána, hogy “Egész életemben erre vágytam, csodálatos volt, de többet nem kérek, csók nélkül is elég vagy nekem.” A dopamin arra ösztönzi tudat alatt, hogy újra megteremtse azt a szitut, amiben megint elcsattanhat az a bizonyos csók. Aztán azt a szitut, amiben a kezek is elindulnak felfedezőútra. Aztán azt a szitut, amiben…
Sok keresztény vagy a tisztaságra nyitott fiatal teszi fel a kérdést, hogy abszolút feketén-fehéren beszélve meddig mehetünk el a házasság előtt. Mi OK, mi nem. Erre már kerestük a választ, most csak hozzátennék egy szempontot a dopamin felé nézve. Minden párnak megadatik az a szabadság, hogy ők maguk “lőjék be”, hogy mi az a határ, ami őket segíti a tisztaság útján, hogy nekik személyesen mi segít, és mi ássa alá az igyekezetüket. Na, a dopamin nem segít : ) Vannak párok, akik abszolút korán befékeznek, és a jegyesség alatt fogják meg csak egymás kezét, akkor csattan el az első csók, ismerek egy párt, akik első csókjának kb. 400 tanúja volt – az esküvőjükön. Vannak, akiknek sok minden belefér azzal a kikötéssel, hogy a teljes testi egyesülés ideje és tere a házasságban jön el. A skála széles. Nem mondhatjuk, hogy a nagyobb önmegtartóztatásban elő párok együtt járása értékesebb, mint a többi, ez nem erről szól. Különböző utakon mindenki ugyanoda igyekszik.

A dopaminnal kapcsolatban annyit mondhatok, hogy mi a párommal a skála közepén helyezkedtünk el, kisebb-nagyobb kilengésekkel a skála két széle felé. Utólag visszanézve 10 év távlatából azt merem kimondani – természetesen csak a saját kapcsolatunkról beszélve -, hogy sokkal nehezebbé tettük magunknak a várakozást azzal, hogy bele-bele kóstoltunk egy-egy feljebb levő lépcsőfokba, ami olyan erőteljes dopaminválaszt provokált, hogy újra és újra vágytunk megtenni. Annyit mondhatok, hogy saját dolgunkat könnyíthettük volna meg, ha nem kalandozunk. A határt korábban meghúzó együtt járó párokkal beszélgetve egyértelmű, hogy feleannyit se küzdöttek felesleges dolgok miatt – nem vettek titkos dopaminfürdőket : )
2. Azonos kiváltó ok mindig hangyafülnyivel kevesebb dopaminválaszt vált ki.

Most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy erről már írtam egy korábbi bejegyzésben, úgyhogy idemásolom:
ha teheti és segíteni szeretne egy fogyatékkal élő fiatalokon hogy boldog életük legyen

Most a dopamin nevű hormonról lesz szó részletesebben. Eddig csak említés szintjén írtam róla a szerelem hormonjai kapcsán, miszerint a PEA megemeli a dopaminszintet, és voilá, máris a mennyekben érezzük magunkat. Kb. ennyi info volt róla eddig a blogon. Most több lesz : ) Ebben a bejegyzésben a dopaminról általánosságban, nem feltétlenül orvosi szakterminológiával beszélek, a következő bejegyzésben pedig kifejezetten a szerelem dopamin hátteréről lesz szó. Abszolút laikusként laikusokhoz szólok : )

A dopamin akkor termelődik, amikor valami fontosat, ösztönzőt, izgalmasat, vagy jutalmazni valót csinálunk. Az agyunk úgynevezett jutalmazási központjában hat – elárasztja az agyat, nagyon jó érzés fog el (abszolút laikusan megfogalmazva), intenzív energiát, kicsattanó örömet érzünk. Melléktermékként pedig arra ösztönöz, abszolút logikusan, hogy újra megtegyük azt, ami kiváltotta. Hihetetlen fontos szerepe van pont emiatt az ember tanulási folyamataiban és általánosságban az emberi viselkedésben.

adója 1% kával támogassa

támogassa alapítványunkat!
Az adományozó szelvényre ezt írja:
Mint a többi ember Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18711516-1-13 előre köszönik szépen