régi filmet néztek meg

Ahogy értesültek az alapítványba január25-27én napokba úgy alakult helyzet bent pedagógus

Judit gyereke besteglett így helyettes pedagógus az Julika néni vállalta helyettesítést bent

aki emlékszik még amikor tavaly amikor épen gyalogos zarándok úton voltam ott volt

egy kis idő hogy elbeszélgessek vele egy kicsit de akkor még csak először találkoztam

beszélgetem az alapítvány dolgairól ő segített volna de más jött közbe nála eljött volna

szeptember7én tavaly hogy majd segít foglakozásba de más jött közbe kicsi változás volt

bent. és akkor volt meg beszelés köztem meg elnökkel asszonnyal többi alapítvány tagokkal

és Julika néni vállalta úgy tudom idő engedi neki akkor bejön az alapítványba segédkezni

foglakozásba de előre jelezni neki hogy mikor kel neki helyettesítése de Julika néni

rendszeresen be jön az alapítványba és bulikon részt sokkot venni ünnepelni együtt az alapítvány

csapatával ahogy január27ei foglakozást Julika és Mancika néni tartották foglakozást

ifjoncoknak .egy kicsit napokba betegeskedett benti számítógép de meg nézte egy valaki de

ő is egy kicsit értet hozzá de működik egy kis akadállyal de várták hogy kis főnök aki aki

jelenleg ő ért kicsit számítógéphez helyre rakja ha nem nagy gond .meg január 27ei pénteki

foglakozásba egy kicsit vissza pi lantunk az 1939filmbe ezt filmet úgy tudtuk meg nézni

hogy tomi be hozta lep-topját és meg néztük ki ismeri az Óz nagy varászló filmet ami1939ó

évbe forgatták ,de ez film most valakinek meg volt be hozták egy alakalommal hogy

számítógépen meg nézzük de gép nem vitte ahhoz olyan program kel ami le veti filmet

az program rajta volt tomi lep-topján meg tudtuk néni az film mindenkinek nagyon tetszett

ez nagyon régi film de érdemes meg nézni .

Január 27. péntek Jelen voltak: Bagó Zoli, Medveczki Làszló, Medveczki Zsanett, Orosz Tamás, Kovács Ferenc, Szilágyi Erzsébet, Gergely Dávid, Gerhát Lenke.Sára Edina. Ezen a napon is Mancikával és Julikával voltak, mivel Matyi fiam még mindig beteg. Az Ózt bevittük múlt alkalommal filmen, de sajnos a számítógépen nem tudtuk lejátszani, ezért ma megkértük Tomit, hogy hozza el a lap-topját, és azon próbáljuk megnézni. Ez a film a régi-klasszikus változat, amely 1939-ben készült. A fiatalok közül még senki sem látta. Mindenkinek nagyon tetszett! A jelmez ötletek is alakulnak! Tavaszi zöldséglevest főztek Mancikával.

1% – éljetek vele, élnénk vele! Felhívással fordulunk Hozzátok. A Mint a Többi Ember Alapítvány egyike a térségünkben működő civil szervezeteknek. Alapítványunk felvállalta, hogy a fogyatékkal élő fiatalok önálló életvitelének kialakítását segíti. A kézműves tevékenységek (kötés, szövés, fazekasság,kosárfonás, stb), vásárlás, főzés, ügyintézés, kesztészkedés mellett nagy súlyt helyezünk a közösségi életre, hiszen társak, barátok, jó emberek nélkül minden sokkal nehezebb. Segítsetek nekünk! Most olyan időszak van, amikor mindenki megtehet, és meg is kell tennie egy lépést, hogy felelősségteljes embernek tudhassa magát.Senki nem gondolhatja, hogy ez fölösleges – mások úgyis megteszik -, hogy nem rajtunk múlnak a dolgok. Kérjük az adózó állampolgárokat Turán, és mindenütt, hogy a Személyi Jövedelem-Adó 1 %-ával támogassák fenti tevékenységeinket, céljainkat, és ezáltal a fogyatékkal élő fiatalokat! Ez esetben a rendelkező nyilatkozatra ezt kell írni: “Mint a Többi Ember” Alapítvány Adószám:18711516-1-13

részlet az óz nagy Varászló

Kansason félelmetes erejű tornádó söpör végig. A kis Dorothy nem tud elmenekülni, balesetet szenved. Ájult állapotban kis kutyájával, Totóval csodálatos helyre, Óz birodalmába kerül. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha itt minden színes és szép, Dorothy legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő fekete-fehér, mégis úgy szeretett otthonába.

Ha érdekel, Lyman Frank Baum híres története, az Óz, a nagy varázsló (The Wonderful Wizard of Oz)  1900-ban jelent meg, amiből 1939-ben film is készül Judy Garland főszereplésével, Óz a csodák csodája címmel. Dorothy kalandjait azóta számos musical, bábjáték és színházi előadás dolgozta már fel.
Egy csodás mese a bátorságról, a szeretetről és mindannyiunk útkereséséről. Gondolná-e az ember hogy ennek a szép történetnek bármi köze lehet az amerikai elnökválasztáshoz, a republikánusokhoz, vagy a monetáris politikához?

Pedig van, mert az Óz nem (csak) egy mese!

Történt ugyanis, hogy az 1896-os amerikai elnökválasztást megelőző években az U.S.A. gazdaságát komoly defláció sújtotta (defláció = a fizetőeszköz felértékelődése, az infláció ellentéte, ami jó csengése ellenére komoly veszélyeket jelent egy ország gazdaságára nézve). A probléma körüli vita a választások idejére érte el a tetőfokát. A két álláspontot hagyományosan a demokraták és a republikánusok képviselték. A republikánus jelölt,William McKinley az aranystandard (= olyan pénzrendszer, ahol a valuta mögött fedezetként az arany áll) fennmaradását támogatta.

Ellenfele, a demokrata Populista Párt jelöltje William Jennings Bryan volt. Az ő elképzelése az volt, hogy az arany mellé vezessenek be egy kevésbé értékes és nagy mennyiségben rendelkezésre álló fémet, az ezüstöt fedezetként (ez az úgynevezett bimetál rendszer). Ez a lépés megállította volna a deflációt, és egészséges mértékű inflációt okozott volna a gazdaságban. Az elnökválasztás így kiéleződött az “arany vagy ezüst” kérdésre.

Dorothy végül az ezüst cipője segítségével jut haza. A rubincipellő ugyanis csak a filmváltozat újítása, az eredeti könyvben még ezüstként szerepel. Nem nehéz kitalálni mit is tart Baum megfelelő megoldásnak.

Ebből a megközelítésből nagyon érdekes a varázsló színvallása a Smaragdvárosról és népéről, ahol mindenki zöld szemüvegen (vagyis a pénz, a jólét szemüvegén) keresztül szemléli a világot:

“-Hát nem zöld itt minden? – álmélkodott Dorka
-Semmivel sem zöldebb, mint bárhol másutt;
de ha zöld szemüvegen át nézed a világot,
akkor természetesen mindent zöldnek látsz.”

Ez Lyman Frank Baum legfőbb üzenete, a hatalom csak illúzió, csalás, és csak az emberek tudatlansága és vaksága teszi lehetővé, hogy manipulálják őket.

Akik mostanra csalódottan konstatálták, hogy ez a kedves kis történet se lesz már az igazi számukra, némi vigasszal azért szolgálhatok. Baum ugyanis hagyott egy utolsó kiskaput nekünk, akik szeretünk meseként nézni a mesére: soha nem ismerte el a nyilvánosság előtt, hogy a történetének bármilyen politikai mondanivalója is lenne. A mű mélyebb értelmezését firtató kérdésekre mindig az volt a válasza, hogy ő csak egy kedves mesét akart írni a gyerekeknek, és némi pénzt szerezni vele a családjának.

 

 

 5 db sárgarépa

 

A zöldségeket megtisztítjuk, és kb. egyforma nagyságúra felkockázzuk.

  1. Az olajat megforrósítjuk, majd egyszerre rátesszük az összes zöldséget.
  2. Kb. 5 -6 percet kevergetve pirítjuk, közben megsózzuk, nagyon kevés vizet aláöntünk (kb. 1/2 dl).
  3. Ezután felöntjük 3,5 l forrásban lévő vízzel, borsot őrlünk, ill. szerecsendiót reszelünk rá. Ha kell, még tovább sózzuk.
  4. Lefedjük, és forrástól számítva kevés ideig, kb. 5-6 percig főzzük.
  5. Közben felaprítjuk a petrezselyemzöldet. Ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a leveshez, épp csak felforraljuk ezzel, és kész is vagyunk.