anyák napi 1részi gondaltaim

Anyák napján megszoktuk már, hogy köszönetet mondunk az Édesanyáknak. De vajon gondolunk-e arra, hogy az a néhány szál virág, amelyet átadtunk, mi mindent fejez még ki a tiszteleten túl? Mit jelent pontosan az a gondolat, hogy „virágot a virágnak”?
„A növény két világban él és kettőt köt össze: a föld alattit (…), ahol az anyag van és a föld felettit (…), ahol a szellem van.” – majd így folytatja: „Ezért a növényi lét nyílt, olyan, mint a híd vagy a kapu, nyitva kifelé és befelé, felfelé és lefelé. Nyíltabb, mint az emberé, aki a földtől már elvált és a föld alatti sötétség felé tehetetlen. A virág pedig a növény szellemi szerve, lélekszimbólum.”

Titkon minden férfi tudja, érzi, hogy a nők, az édesanyák olyanok, mint a virág. De nem csupán azért, mert a virág szimbolizálja szerelmüket, szépségüket, tisztaságukat, hűségüket és nemes egyszerűségüket, hanem azért is, mert Őáltaluk és Ővelük telítődik lélekkel a világ. Az édesanyák nemcsak láthatatlanul, észrevétlenül hordozzák vállukon mindannyiunk lelki terheit, de megteremtik azt a melegséget, otthont, elfogadást és befogadást, ami nélkül rideggé, igazi otthon nélkülivé, mi pedig ebben a világban hajléktalanná válnánk.

De még ennél is többet tesznek: beleoltják az anyaság, a tapintat és az alázat női, meleg színeit, páratlan odaadó lelkületét a világunkba. És: anyaságukkal tevékeny részesei a teremtésnek. Képesek arra, amire egyetlen férfi sem: életet adni, megteremteni az anyagi és szellemi lét egységét. Az ő létük is olyan, mint a virágé: híd vagy kapu. Bennük és általuk valóban összeér a föld és az ég.
Korunk különös és csalárd játékot űz velünk. Mert nagy hangon azt mondja: valósítsd meg önmagad! Márpedig az anyaság az áldozatvállalásról, a lemondásról, önmagunk – és önző igényeink – háttérbe szorításáról is szól. Igen, a mi korunk nem kedvez az anyaságnak, és nem könyörül az anyáknak. Mert nagy hangon azt mondja: az önmegvalósítás azt jelenti, hogy ne törődj másokkal, csak magaddal. Így lehetsz sikeres üzletasszony, irigyelt ügyvéd vagy éppen profi bokszoló – csak rajtad múlik. Korunk különös és csalárd játéka ez – mert megtévesztő. Fiatal hölgyek százai, ezrei esnek áldozatául, mert nem veszik észre, hogy amire felkeltették a vágyukat – a férfivilág sikereire –, azok csupán pótszerek, a valódi öröm és az igazi boldogság mesterséges adalékanyagai. Csak az édesanya tudja, aki már ringatott a szíve alatt egy kis életet, hogy nincsen valódibb öröm a gyermeknél, nincsen igazibb boldogság az anyaságnál.

 

Ezért, kedves édesanyák és nagymamák, az anyák napja nem szabad, hogy csupán egy önfeledt ünnepnap legyen az évben, amelyen egy szál virág és pár szép gondolat után könnyű léptekkel túltesszük magunkat. Az anyák napja egész évben kötelességet ró ránk, feladatot ad. Az önkormányzatnak például azt, hogy olyan települést, olyan falu építsünk, ahol jó gyermeknek lenni, jó gyermeket vállalni, és jó anyának lenni. Meggyőződésem, hogy az a település, az a falu lehet ilyen, ahol biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket: ahol a közbiztonság nyugalmat teremt, ahol az óvoda a szerető környezetet, az iskola az elvárt tudás, értékek átadását jelentik. Ne feledjük, hogy az anyaság, a gyermeknevelés tiszteletét, rangját közösen teremthetjük meg akkor, ha a hétköznapokban is megjelenik értékként és követendő példaként. Egy családbarát hivatal például, ahol nem nyűgként tekintenek a gyermekre – ahol egy gyermeksarokban játékok, rajzlap, filctoll várja a legkisebbeket –, többet tehet ennek a szemléletnek a kialakításáért, meghonosításáért, mint bármilyen szívhez szóló szónoklat. Ám az édesanyáknak és főleg a nagymamáknak is akad feladat: beszélgessenek a fiatalokkal, beszélgessenek többet a családról, az anyaságról gyermekeikkel, unokáikkal!


„Anyámnak nem gyújtottam gyertyát. A fényt nem lehet megvilágítani”
– í

A mai nap, a mai ünnep azért van, hogy arra is fény essen, aki egész évben világít.

Kinek gondja van rád
kinek el nem fogy soha gondja Rád
szeresd szívből édes jó Anyád
imádkozz az oltár előtt
Hogy az Isten tartsa meg Néked őt
mert ő adott néked földi életet
Hogy te élj, ö nagyon sokat szenvedett
Két gyenge karja érted fáradott
ne okozz neki soha bánatot
óvd minden gondtól drága jó szívét
kérd a Teremtőt, védje életét.

Ha megbántod, kérd bocsánatát
ne feledd, hogy nincs több Édesanyád
Ha fáradt szemed este lehunyod
az első imád ő érte mondhatod
hisz addig árva nem leszel soha
míg el nem fogy az ő mosolya.

Te aki járod – e földi Golgotát
örökké szeresd szívből drága ÉDESANYÁD
Édesanyád hajlékát soha sem hagyd
mert szülöi ház csak egyetlen egy van
mit nagyon őrizni kell hittel, s becsülettel
mert itt töltöd el ifjú boldog éved
hol nem ismersz bánatot, a gondot
mert feletted örködnek az anyai karok.

Légy boldog, s soha sem feledd
hogy mit tesznek érted a szülői szívek
Szeretetet fonnak életed körébe
hogy míg élsz, soha ne feledd el őket
mert az csak egy van az életben
és többet ér az a szó, hogy szeretlek.

Édei évbe is támogosa alapítványunkat

sérült fiatalokkal foglalkoznak és meg kapják szeretet meg Boldoggá tenni akarjuk

életüket .adója 1%kát adományozza nekünk idei évbe is .

azért támogosa alapítványunkat.
Kérem, adója 1 %-ával támogassa alapítványunkat!
Az adományozó szelvényre ezt írja:
Mint a többi ember Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18711516-1-13 előre köszönik szépen

holnapm 2része anyák napi gondolataimnak