legsebb gondolat

Édei évbe is támogosa alapítványunkat

sérült fiatalokkal foglalkoznak és meg kapják szeretet meg Boldoggá tenni akarjuk

 

Legszebb, leggondatlanabb életszakaszunk a gyermekkorunk, a bennünk lakozó kisember személyisége fogja meghatározni későbbi életutunkat. Lássunk néhány elgondolkodtató időszakot a gyerekekről és a gyerekkorról!

„A gyerek szeme mélyebben és tágabban, bizonyos értelemben igazabbul látja a világot, mint a felnőtté, mert a valóságot kiteljesíti, megtoldja az álommal; az álom szót nem üres ábránd, menekülés értelemben véve, hanem mint a teljesség és tisztaság igényét, vágyát, lehetőségét”

egyik kétgyermekes anyuka ismerősöm mesélte, hogy a most második osztályos kislányának az osztálytársai közül minden második gyermek szülei elváltak. Túlzás lenne persze azt állítani, hogy az egyszülős családban nevelkedő gyermekek mindegyike önbizalomhiányban szenvedne, ám maga a válás, a család szétszakadása egy komoly rizikófaktor lehet ezen a területen. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy néhány gyermek életében éppen az egyik szülőtől való eltávolodás adja meg a kiteljesedés lehetőségét, s a szülők válása után lesz kezdeményezőbb, nyitottabb, érdeklődőbb.

Sajnos sokan még mindig azt gondolják, hogy a verés az egyetlen olyan nevelési módszer, amivel ártani lehet a gyermek testének és lelkének. Valójában a verbális bántalmazással mélyebb sebeket ejthet a szülő a gyermeken, mintha nagy ritkán, nyomós indokkal ráhúz egyet a fenekére. A túlzott féltés, a gyerek önállósági törekvéseinek folyamatos aláásása éppen olyan káros lehet, mint a túlzott engedékenység. Amikor a gyermek nem azért nem tudja, hol a határ, mert nem keresi, hanem azért, mert nincs is. Gyermekpszichológusok szerint a jól kijelölt és következetesen meghúzott határok egyfajta biztonságot adnak már 2-3 éves korban.

A gyermek szocializációja nem akkor kezdődik el, amikor beszélni kezd, hanem már a születését követő első néhány napban – hangsúlyozza Ranschburg Jenő. A visszahúzódó, elkerülő, szorongó szülő hangulata és viselkedése erős hatással van gyermekre. Nem törvényszerű ugyan, hogy folyton feszélyezett anya gyermeke is azzá váljon, de kutatások szerint ez gyakran megtörténik.

Édei évbe is támogosa alapítványunkat

sérült fiatalokkal foglalkoznak és meg kapják szeretet meg Boldoggá tenni akarjuk