boldogság

Mi benne vagyunk a nagy szorongattatásban, testünk részéről. Azt érezzük most a legjobban, erőink fogytán. A világ részéről, a gonosz részéről. Benne vagyunk a nagy szorongattatásban: ebből születnek a szentek. Innen kerül ki, ebből a kohóból, innen kerül ki az a mérhetetlen sokaság. A legkülönfélébb szorongattatásokból. Hogy meg kell nekünk is becsülni a szorongattatásokat, a szenvedéseket, az öregedés szorongattatásait – testünk minden tájáról érkeznek, érezzük ezeket. Isten büszke arra, hogy a szorongattatásunk ellenére is szeretjük. Miénk lesz Isten országa… már a miénk. Már meg vagyunk jelölve az élő Isten pecsétjével.

Aztán a másik kiáradó fény hazulról a másik olvasmányban érződik. Szent János a levelében írja: Tudjátok, miféle, mekkora, milyen szeretetet áraszt ránk, ad nekünk az Isten? A gyermekeinek hívnak bennünket, és azok is vagyunk. Mindenszentek napján azok a mozzanatok jönnek elő, ahogy bennünket Isten lát. Bennünket, itt a földön küzdőket. Árasztja felénk és adja nekünk az Ő szeretetét. De ebben a szeretetben a legnagyobb az, hogy a gyermekei vagyunk. Ebben minden benne van.

Egészen másképp megy az ember haza oda, ahol gyermekként várják. Atyja, édesapja várja. Édesanyánk is ott van. És a mi Urunk Jézus Krisztus, a mi barátunk, mesterünk, megváltónk, tanítónk, szőlőtőnk, kenyerünk, mindenünk, akinek mindent köszönhetünk. Ez a másik kiáradó fény. S ezt az öntudatot hordozzuk minden nap, hogy a szentekhez méltón éljünk. Ez adja nekünk az öntudatot, hogy napról-napra küzdjünk az ellen, ami Isten gyermekeinek nem illő, ami nem megfelelő hozzánk. Amit a régi, ádámi természetünk sugallna.

Micsoda fanyar, lehetetlen gyümölcs lennénk, ha azt követnénk, ha annak engednénk! Milyen lenne a szobánkban a hangulat, ha a régi ember uralkodna el rajtunk? Ha nem törne át rajtunk, ha minden nap nem erősítené bennünk Isten kegyelme azt, hogy az ő gyermekeihez méltón éljünk: azt az öntudatot, amit a keresztségben már belénk ültetett az Isten. S aztán fokozott a bérmálásban, hogy a Szentlélek templomai lettünk. A Szentháromság eljött hozzánk lakni. Ennek kell áttörni a küzdő egyház tagjain, ennek az öntudatnak.