hagyomány őrzés

az ember ahol él tudja hogy van  olyan

 

hagyomány amit az ember igazán sokkot

 

ápolni az életbe  mi ahol élünk Turán több

 

fajta hagyomány él van olyan énekesünk aki

 

szereti igazán Turán elhangozót nép dalokat

 

amivel néha az illető fel lép máshol nép dalokat

 

ad elő ami igazán szép dolog ha ápoljuk a Turán

 

lévő  nép hagyományt ,az  alapítványba van

 

pedagógus  Judit ismeri nép dalos embert vele

 

 

is tartják kapcsolatot múlt pénteki foglakozáson

 

úgy  voltak  hogy  foglalkozás keretébe nép éneket

 

énekeltek ami igazán szép nép ének .ha már kicsit

 

ma hagyományról  beszélek ami helybéli nagyon

 

sokan vannak olyan idős emberek akik igazán szív

 

ügyük varrás terítőket varnak az nagyon szép

 

hímzést  tesznek bele olyan ember is van Turán

 

aki még mise ruhát hímzett Turai

 

 

hímzéssel  ami nagyon szép .múlt pénteki

 

foglalkozást  pedagógus Judit Mancika néni

 

tartották  az ifjoncoknak  nagyon szép napúk

 

volt. 2019.október.11.péntek. Bagó Zoltán,Orosz Tamás,Szilágyi Erzsébet,Gerhát Lenke,Gergely Dávid,Sára Edina,Farkasné Mancika,Barnáné Sümegi Judit. A mai napon a szövéseket folytattuk, Erzsike kötött. Közben hallgattuk a Turai népdalokat. Ági meghozta a kitisztított függönyt. Feltettük a konyhaablakra. A konyhában rizs és lecsó készült. Edina feladata volt a tálalás.

 

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 15 dkg száraz kolbász
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 8 zöldpaprika
  • 4 paradicsom
  • 4 evőkanál  olaj
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 10 dkg rizs

Előkészítés: A kolbászt hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját (így könnyebben lejön), és vékony karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük és lehúzzuk a héját, majd a húsát cikkekre vágjuk.

 

Elkészítés: Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kolbászt, és 1-2 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal, a fűszerpaprikával, a rizzsel, összekeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, ám a lecsó az egész kicsit leveses marad.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, ülés és belső tér

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, belső tér

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, étel és belső tér

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és étel

Image result for turai hímzés